Чоко-портокал бомбици (Рецепт)
Кремасти, чоколадни и со арома на портокал, а тоа се чоко-портокал бомбиците.
За нив ви се потребни:
150 грама мелени јаткасти плодови
100 грама стопено црно чоколадо
100 грама свежи урми (мерени без семка)
Кора од 2-3 портокали
Сок од 2-3 портокали
Околу 100 грама стопено црно чоколадо за покривање на бомбиците
Подготовка:
Прво во блендер ставете ги урмите и убаво блендирајте се додека не добиете убава хомогена смеса.Потоа во блендерот додадете ги стопеното чоколадо, сокот и кората од портокалите. Од оваа смеса направете околу 15 топчиња (бомбици).Доколку смесата е многу мека оставете ја 10-15 минути во фрижидер, за чоколадото што е во неа да се стегне и полесно да се прават топчињата.На крај покријте ги топчињата со чоколадо и тие се готови за дегустација.
Уживајте во вашиот десерт!
Гимел радио
#Храна
Коментари
Постави коментар